הבית שלנו שקט כבר מהשעה שמונה בערב. אני מרגישה שהחיים שלי משעממים ומדכאים מאז שהימים התקצרו וקר בחוץ. בכלל, החורף מדכא אותי. אני לא סובלת שקר לי וממש שונאת להירטב בגשם. האמת שאני חצי בן אדם בחורף.
בבוקר אני בקושי יוצאת לעבודה מהמיטה החמה ועדיין חשוך בחוץ כשאני נוסעת למשרד והגרוע מכל הוא שגם כשאני חוזרת הבייתה, כבר חשוך ברחוב. אני פשוט לא רואה את אור השמש!
בעונת החורף ישנה עלייה במספר מקרי הדיכאון המדווחים, מאשר בעונות החמות. בארצות קרות, גשומות וחשוכות כגון סקנדינביה וצפון אמריקה, אחוז הסובלים מדיכאון בעונת החורף גבוה יותר, בהשוואה למדינות חמות.
הגוף צריך להסתגל למעבר לשעון החורף, למחזור שונה של שעות אור מקוצרות ויותר שעות חשוכות. ישנם אנשים שהמעבר הזה גורר בעקבותיו מידה של מצוקה ודכאון שנקרא דכאון חורף.
דיכאון מתבטא במצב רוח ירוד, אי שקט ומתח פנימי, חרדה, היעדר עניין בפעילויות וחוויות מהנות ותחושה של ריקנות והיעדר משמעות.
אנשים שחווים דיכאון לעתים יסבלו מטווח ריכוז נמוך, קושי בקבלת החלטות ,ירידה ביכולת הזיכרון ויחוו פסימיות ודימוי עצמי נמוך. דיכאון יכול לגרום להימנעות ממעורבות חברתית והתנתקות מן הסביבה.
לעתים הדיכאון גורם להפרעות שינה, חוסר תיאבון, עייפות וכאבים שונים בגוף.
דיכאון הוא ממושך ובלתי תלוי בעונות השנה. לעומת זאת דיכאון חורף, בא לביטוי בחורף וחולף לקראת ההתחממות באביב. הוא נקרא באנגלית SAD ראשי תיבות של
Seasonal Affective Disorder. ומכונה גם בשם "תסמונת דוב".
אנשי המקצוע יאבחנו לרוב דיכאון חורף כאשר תסמיני דיכאון מופיעים באותה העונה, במשך שנתיים עוקבות לפחות, אינם מופיעים מעבר לעונת החורף וחולפים באביב.
דכדוך חורף (Winter blues), ההתבטאות הקלה יותר של דיכאון החורף, מבטא סימפטומים קלים של דכדוך חורף אותם חווים על פי ההערכות, אחד מכ-15 אנשים. התסמינים חולפים לרוב ללא טיפול מעצמם עם חילופי העונות.
המלצות להתמודדות:
1. פעילות גופנית כגון; ריצה, הליכה, אירובי, שחייה, ריקוד וכד' באופן קבוע, משחררת סירטונין במוח ,נוגדת דיכאון ותורמת לתחושת החיוניות, האנרגטיות ותחושת הסיפוק.
2. הקפידו על תזונה מאוזנת ובריאה.
3. חשיפה לשמש: אור השמש משרה תחושת חמימות, שמחה וחיות על הגוף והנפש. רצוי לאוורר את הבית כמה שאפשר ולהרבות ביציאה לחיק הטבע.
4. צאו לפעילות המעניקה לכם תחושה של משמעות וסיפוק: פעילות חברתית, תרבותית והתנדבותית.
5. תרבו לצחוק ולצאת לבלות, מלאו את החוויות היומיומיות בדברים משמחים וטובים.
6. אתם לא לבד- הפגשו עם משפחה וחברים ועם כל אדם שיכול להקשיב ולתמוך בכם. שיחות מרגיעות יכולות להוות הקלה עצומה. אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית במידת הצורך. היכולת לבקש עזרה בעת מצוקה היא אחד המשאבים המשמעותיים ביותר שעומדים לרשות אדם והיא סימן לחוזק וכוחות נפש.
7. למדו והיעזרו בכלים שונים להתמודדות עם לחצים, שעוזרים לכם. הרפיה, ספורט, דמיון מודרך, חשיבה חיובית וכו'.
בהצלחה