מאמר זה יתמקד בשאלת יכולת השינוי, של אנשים עם דפוסי התנהגות אלימים.
גורמים לדפוסי התנהגות אלימים
דפוסי התנהגות אלימים יכולים לנבוע מקשת רחבה של גורמים:
- גורמים שקשורים לאורח חיים, תפקוד, בעיות בריאותיות,
- גורמים שקשורים לחוויות ילדות, לטראומות, לרקע חברתי
- גורמים שקשורים לדפוסי חשיבה, לאמונות
- גורמים שקשורים לליקויים נפשיים ואישיותיים שונים
ניתן לומר באופן כללי, שניתן לטפל בגורמים הנ"ל, ובהקניית דרכי התמודדות חלופיות עם התפרצויות כעס . הקושי העיקרי הוא לא הטיפול, אלא עצם המוטיבציה לטיפול: ההכרה באלימות, לקיחת האחריות, וההתגייסות האישית לתהליך טיפול.
האם אלימות היא נחלת המגדר הגברי בלבד ?
הגישה הפמיניסטית טוענת שהאלימות היא תוצאה של חוסר שוויון בין המינים, ולפיכך האלימות תיוחס באופן אוטומטי לגבר, והאישה תמיד תהיה קרבן. כנגד הגישה הפמיניסטית , עומדת גישת הסימטריה המגדרית, וטוענת שאלימות קיימת בשווה בשני המגדרים, ואכן מחקרים רבים מראים שאלימות לסוגיה השונים קיימת בשני המגדרים – אם כי יהיו הבדלים אופייניים שונים בין גברים אלימים לבין נשים אלימות. יש לכך השפעות רחבות מאוד, על אופן הטיפול בתלונות של אלימות, בסכסוכי משפחה, במרכזי מניעת אלימות במשפחה, ועוד. בישראל של היום, המערכת מושפעת רבות מהעמדה הפמיניסטית ונרחיב בעניין זה בהזדמנות אחרת.
ההפניה לטיפול:
בעוד שתנאי בסיסי להצלחת טיפול הוא המוטיבציה האמתית של המטופל והרצון שלו בטיפול, לרוב טיפול באלימות מתחיל שלא ברצון המטופל – גברים שהוגשה נגדם תלונה מופנים לטיפול באלימות בעל כרחם – ע"י רשויות החוק. עבור גברים רבים עצם ההגעה לטיפול במסגרת זו מלווה בקושי רב:
- תחושת עלבון ובושה
- תחושה שהמערכת רודפת את הגברים ומצדיקה את הנשים
- תחושה שאני לא עבריין ולא שייך לכאן
- תחושה שמדובר באמצעי ענישה ואני צריך לסמן 'וי'.
התחושות הקשות המאפיינות את המגיעים לטיפול בעקבות הליך משפטי, מהווים נקודת פתיחה גרועה מבחינת הטיפול, אך במידה והמטפל יצליח להיות אמפתי, קשוב, ויראה אותם כבני אדם, הראויים לכבוד – ההתנגדות תתחלף בפתיחות, ותיפתח הדרך לתהליך הטיפולי.
עם זאת, יכול אדם לפנות מיוזמתו לטיפול – מתוך הכרה פנימית שיש לו דפוסי התנהגות אלימים, או מתוך החלטה זוגית משותפת.
תהליך הטיפול:
התחנה הראשונה היא ההבחנה בין הסיפור הזוגי, לבין דפוסי התנהגות אלימים שיש לי, שאני צריך לקחת אחריות עליהם ולשנות אותם.
לאחר שישנה מוטיבציה לעבוד ולהשתנות – הטיפול יתמקד בדפוסי ההתנהגות – ללמוד להקשיב, ללמוד לשהות בין הקשבה לתגובה, ללמוד להתרחק מאזורי סיכון, ללמוד לזהות את הדחף של הכעס ולעצור את ההסלמה, לתמלל את הרגשות, להתבטא בצורה בהירה ורגועה. ללמוד להכיל פערים ומורכבויות, ועוד.
הטיפול יעסוק גם בחשיבה מחדש על אמונות ותפיסות תרבותיות – ככל שיש להן זיקה לאלימות, על תפיסת הגבריות, על זיהוי גבריות ככוחניות, ועוד.
הטיפול הקבוצתי
לטיפול הקבוצתי יתרונות חשובים ומשמעותיים:
- הקשבה והבנה – קבוצה ייחודית של אנשים עם מכנה משותף – יכולה לספק הקשבה, אמפתיה והבנה למטופל.
- תמיכה – קבוצה של אנשים שמדברים בכנות על עצמם, ועובדים על בעיית האלימות – יוצרת אווירה אופטימית של אמון ותקווה.
- שותפות – השיתוף והפתיחות שבין המשתתפים יוצרים קשרים משמעותיים, וממירים את חוויית הבדידות להתקדמות משותפת.
- למידה הדדית – בטיפול הקבוצתי כל מטופל משתף בהתמודדויות שלו וכך מתרחשת למידה הדדית, של דרכי תגובה והתמודדות.
לסיכום,
השינוי אפשרי !
התחנות בדרך אל השינוי: הכרה באלימות, לקיחת אחריות, והתחייבות לטיפול מקצועי באלימות.

הרב נתן שלו
מייסד ויו"ר עמותת חיים של טובה

איך עובד השם יכול להיות בדיכאון?
שאלה: לפני כמה שנים, התחלתי להרגיש מצוקה הולכת וגוברת בנפש. היום אני מבינה שבשנתיים האחרונות, אני בדיכאון שהולך ומחמיר לצערי הרב. איבדתי עניין בהמון דברים
איך לשכנע אותו ללכת לטיפול? הכירו את מודל אל"ף
איך לשכנע אותו ללכת לטיפול ???? לפעמים אנו רואים איך אדם הקרוב אלינו סובל, אך מסרב לקבל עזרה. אנחנו מנסים לשדל אותו ללכת לטיפול, וזה

טיפול נפשי בילדים
לצפות בילד שלך סובל, כשאין לך שום דרך לעזור לו, זו התחושה הנוראית ביותר שיש בעולם. אני צפיתי בילדה שלי סובלת. לא במחלה גופנית, שאפשר


על הפרעה טורדנית כפייתית
יש לי מחשבות חוזרות ש"נתקעות" לי בראש. לפעמים אני לא מאמינה שאני חושבת עליהן, כי אני לא באמת מאמינה במחשבות כאלה. לפני שאני יוצאת מהבית,

השעון והדיכאון: מתכוננים לשעון חורף
הבית שלנו שקט כבר מהשעה שמונה בערב. אני מרגישה שהחיים שלי משעממים ומדכאים מאז שהימים התקצרו וקר בחוץ. בכלל, החורף מדכא אותי. אני לא סובלת
מי אנחנו?
אנחנו ארגון ללא מטרות רווח שעוזר למשפחות ואנשים המתמודדים עם קשיים בזוגיות, דיכאון, חרדות וקשיים נפשיים שונים, וזקוקים לעזרה בהכוונה.
מאגר המטפלים שלנו כולל מטפלים בעלי הכשרה אקדמאית , הסמכה מקצועית וניסיון עשיר.
פיתחנו מיזמים חברתיים ושיתופי פעולה המניבים תעריפים מוזלים, לצד קרן לסבסוד טיפולים, לטובת מי שאין ביכולתו לשאת בעלויות הטיפול בשוק הפרטי.