לצפייה מרובה בתוכן לא צנוע יש השלכות ונזקים משמעותיים. גם בחברה החילונית שבה האיסור ההלכתי המובהק בצפייה בתכנים לא צנועים לא רלוונטי, חשיפה לתכנים תוכן לא צנועים נחשבת שלילית ומזיקה, בעיקר בשנות הנערות.
בעולם הדתי, מלבד האיסור ההלכתי, הדברים מורכבים עוד יותר, כפי שנפרט.
מטרת הרשימה דלהלן אינה לייאש או להחליש, אלא להרחיב את ההבנה ואת דרכי ההסברה של הנושא, לנערים בגילאים הרלוונטיים, להורים ולאנשי חינוך.
אז למה תוכן לא צנוע זה רע ??
1. צריכה מוגברת
גירוי, באמצעות צפיה בתוכן לא צנוע – יש בו מרכיבים ממכרים, והוא מביא את המשתמש באופן טבעי להגברת השימוש. הזמינות של השימוש עומדת לו לרעה, בהיותה סוללת את הדרך לשעות רבות של שימוש, וכן למעבר למעשים מיניים, לבד או עם אחרים. בשנות הילדות והנערות – חשיפה לתוכן לא צנוע מביאה להתנסויות מיניות בין ילדים ( – וזה אחד הגורמים לפגיעות מיניות), ולהרגלי שימוש אובססיביים.
2. התבהמות
החווייה המינית סוחפת מאוד את הנפש, וכגודל החוויה כך גודל תחושת ההתבהמות. כשתאוות המין שולטת על האדם הוא לא יכול להביא לביטוי את מעלותיו, את צדדיו הרוחניים, את המוסר ואת האידיאלים, את אהבת ישראל , את מדת החסד והנתינה, וכל מידה טובה. כל אלה נעשקים מן האדם, ומגורשים מתוך נפשו, ואת מקומם תופסת תאוות המין, המלאה רעב אגואיסטי, בהמי ואימפולסיבי.
3. דפוס התמכרות
הטרגדיה של ההתמכרות למין היא שהסיפוק המיני נעשה המפלט של האדם מכל מצוקה שנתקל בה. המערה החשוכה שאליה הוא בורח מכל קושי ואתגר. וזוהי נקודת ההבדל בין 'שימוש להנאה' לבין התמכרות (בשימוש להנאה – ההנאה אינה משמשת כפתרון למצוקה אחרת, ולכן אין לאדם קושי להפסיק להשתמש כאשר ירצה). גם כאשר חווה האדם דיכאון ויאוש מחמת ההתמכרות למין שמשתלטת לו על החיים – באופן אוטומטי וכמעט לא בחירי הוא יברח אל ההתמכרות עצמה, כדי לשחרר את עצמו מהתחושות הקשות והמצוקה הרגשית. זהו מנגנון השמדה עצמית, שככל שהוא מתעמק בנפש האדם דרושה עבודה קשה יותר לנטרל אותו (טיפולי גמילה): ההתמכרות פוגעת פגיעה אנושה באיכות החיים, בתפקוד בלימודים, בעבודה, בזוגיות, בחיי משפחה, ואנשים הסובלים מהתמכרות מאופיינים בדיכאון ואפילו בנטייה לאובדנות – שהרי הם יודעים שהם הורסים לעצמם את החיים, אך לא מצליחים להפסיק.
4. דימוי עצמי וסתירה עמוקה לחיי תורה
שימוש מוגבר בתוכן לא צנוע, יוצר בקרב האדם הדתי (וגם מי שאינו דתי) תחושה עמוקה מאוד של טומאה. "אני טמא". "אני מגושם". "אני בהמה". לאדם הדתי (בכל גיל שהוא) – תחושה זו דוחקת אותו אל מחוץ לשערי עבודת השם. הוא מוצא עצמו לא מסוגל להתפלל, ללמוד תורה או להניח תפילין. הוא מוצא את עצמו מופקע מכל שייכות לעולמות רוחניים, לאהבת תורה ולכל דבר שבקדושה. לחיות חיי תורה בד בבד עם שימוש ב תוכן לא צנוע – זוהי סתירה עמוקה שהנפש לא יכולה לשאת, סתירה שגורמת סבל נורא, ומביאה לתוצאה עגומה של עזיבת הדת (בגלוי, או בסמוי).
[גם בלא צפייה בתוכן לא צנוע, יתכן שנער שלא מצליח להתגבר על הוצאת זרע לבטלה יחוש כך, ויתכן שאף יחשוב לעצמו שרק הוא חוטא , וכנראה משהו בנתונים הפיזיולוגים שלו 'דפוק', אולי הוא פשוט נולד עם מנה כפולה של תאווה, ואולי הוא סוג של סוטה מין (ולכן כל כך חשוב שנערים לא יהיו בודדים בהתמודדות, ויהיה להם מבוגר אחראי שיוכלו להיוועץ בו.)]
5. עיוות תודעתי ביחס לאישה וליחסים בין איש לאישה
צפייה בתוכן לא צנוע מקבעת בתודעה של האדם את היחס לאישה, וליחסי מין – כפי שמשתקף באותם סרטי תוכן לא צנוע. במקום שיביט הילד/ה המתבגר/ת אל קשר בין איש לאישה כדבר נפלא, מוסרי, עדין, מלא בטוב ובאור, מתקבעת אצלו התפיסה שהאישה היא אובייקט מיני, ויחסי אישות הם מעשה אגרסיבי, אגואיסטי, אלים, שלא רואה בכלל את האישיות של האישה שאת גופה הוא מנצל, שלא מתעניין בה בכלל, ושכל כולו עסוק בלקחת, בכח ובאיפולסיביות.
6. חוסר סיפוק מיני – הפרעות ביחסי אישות
הדבר מובן מאליו, ואף הוכח מחקרית, שצפייה בתוכן לא צנוע גורמות להפרעות בחיי אישות. מה שרואים בסרט זה לא החיים האמיתיים, הפנטזיה והמציאות רחוקות זו מזו, והתוצאה בפועל היא שאותם אנשים לא זוכים לסיפוק מיני ולהנאה בקיום יחסים, וכתוצאה מכך מתפתחות הפרעות שונות בחיי אישות, וקונפליקטים זוגיים קשים. המקום האינטימי הקדוש העומד בלבה של הזוגיות, ואמור לבטא את שיא הקירבה והאהבה שבזוגיות , הופך למקום מלא כאב, בזיון ואכזבה, וגורם ריחוק ומריבה, וחיפוש סיפוק במחוזות אחרים
7. מי תתחתן איתך ?
רבים מבני הנוער משלים את עצמם, שלכשיזכו להתחתן , החתונה תגאל אותם מהתוכן לא צנוע, ואשליה זו מתנפצת זמן מה אחר החתונה, כשכלתם הטריה מגלה את סודם, ותופסת אותם על חם.
(להשלמת התמונה : בגיל תיכון הם משלים את עצמם שהתורה תגאל אותם, וכשיגיעו לישיבה יוכלו להיפרד מההתמכרות. וכך עוברות עליהם שנות הישיבה ביסורי נפש נוראיים, לומדים תורה בשעות היום ואח"כ חוזרים לסורם , והכל בהסתרה ובבדידות נוראה. ואחרי שאשליה זו התנפצה תולים הם את תקוותם בחתונה … אך כפי שהוסבר לעיל, ההיפך הוא הנכון, הפער שבין הפנטזיה למציאות מחריף את הקושי ולא מרפא אותו)
במגזר שלנו צפייה בתוכן לא צנוע נתפסת כבגידה רגשית בבת הזוג, ויוצרת משבר אמון של ממש, לצד תחושת עלבון נוראה. ואז לא די בטיפול גמילה מהתמכרות, אלא יש צורך גם בטיפול לשיקום הקשר הזוגי, כמו אחרי משבר בגידה. (הדברים נכתבים מנסיון רב של מקרים כאלה שהגיעו לפתחנו).
הדבר ברור להלכה, שבשלב ההיכרות לפני החלטה להתארס, בחור שצופה בתוכן לא צנוע באופן קבוע ולא מסוגל להפסיק – חייב לספר זאת ללפני האירוסין, ואסור להסתיר את הדבר, כמו שאסור להסתיר נתונים אחרים, שיש להם השלכה משמעותית על חיי הנישואים (כמובן שאין חובה לשתף ב'נפילות' אקראיות, אך אם הדבר הוא 'חלק ממנו', ויש לו דפוסי התמכרות ואינו מסוגל להפסיק – זה אינו מצב של 'נפילות אקראיות' אלא זו התמכרות , שיש לה השפעה שלילית עצומה על חיי הנישואים, ואסור לרמות את הצד השני ולהסתיר). ואז הבחורה תצטרך להחליט האם לדון אותו על פי הנתון הנורא הזה ולעזוב את הקשר או לראות את הצדדים הטובים שבו ולהאמין בו שבעבודה עקבית ומאומצת הוא יצליח לעשות שינוי ולגמול את עצמו מהתמכרות לתוכן לא צנוע ולקבל על עצמה את הדרך הארוכה הצפויה להם. זו החלטה קשה, ומטבע הדברים בחורות רבות יעדיפו (בצדק) לא להכניס ראש בריא למיטה חולה.
דרך ההסתרה, מלבד שהיא אסורה ויש בה עוון חמור של אונאה, היא לא עובדת, וסוף הסוד להתגלות וכדי ביזיון וקצף.
8. דפוס בדידות
השימוש בתוכן לא צנוע מרגיל את האדם למצוא את סיפוקו כאשר הוא לבד, והוא מעמיק את דפוס הבדידות:
מלבד הסיפוק המיני עצמו שהוא נעדר אהבה וקשר בין אישי, רגשות האשם ויסורי המצפון שהאדם חווה, הדימוי העצמי השלילי, והתסכול העמוק – הם רגשות קשים שהאדם נושא לבדו. דימוי עצמי שלילי גורם בהכרח למתחים חברתיים, ולנסיונות לא מוצלחים לקנות מקום של כבוד בחברה, ובסופו של דבר דימוי עצמי שלילי מחבל בקשרים החברתיים ומעמיק את בעיית הבדידות.
בהקשר של מציאת בת זוג במסגרת שידוכים – הדבר בא לידי ביטוי, לא רק בבעיית הסוד שתוארה לעיל, אלא גם בהקשרים נוספים, המהווים מחסומים רגשיים משמעותיים (לדוגמה: החשש שאשתו לא תהיה מספיק יפה ומושכת, ושיהיה עסוק כל הזמן בהשוואות לנשים אחרות, החשש שאשתו לא תהיה מוכנה להיות שותפה לפנטזיות המיניות שלו, הפחד שלא יהיה נאמן לאשתו, ועוד)
9. אחוז גירושין גבוה
מחקרים שנעשו הצביעו על קשר בין צפייה מרובה בתוכן לא צנוע לבין גירושין. באחד המחקרים עלה שבקרב גברים אחוז הגירושין של הצופים בתוכן לא צנוע היה כמעט פי שניים מאלו שלא צופים, ובקרב נשים אחוז הגירושין של הצופות בתוכן לא צנוע היה פי שלוש מאלו שלא צופות (!).
מחקר זה לא מוכיח שהתוכן לא צנוע הוא הסיבה הישירה לגירושין, ויתכן שצפייה מרובה בתוכן לא צנוע מצביעה על דפוסי התנהגות שליליים שגורמים לגירושין. אך מכל מקום הוכח שיש קשר בין צפייה מרובה לבין אחוזי גירושין
10. האם נזקי שימוש מרובה בתוכן לא צנוע בשנות הנערות הם "מעוות לא יוכל לתקון" ?
שערי תשובה לא ננעלו, וכן שערי גמילה. אפשר להיגמל ולשנות דפוסי התנהגות ולחיות את החיים אחרת. אך ככל שדפוסי ההתמכרות עמוקים יותר, הדרך תהיה ארוכה יותר. המפתח העיקרי להצלחה הוא היישרת המבט אל המציאות, והפסקת ההדחקה וההכחשה – ומתוך כך נכונות עמוקה לקבל עזרה להיות ומחויבות חזקה לתהליך. וכמו כל דרך משמעותית שהאדם עושה בחייו, יתגלו לו אוצרות ייחודיים שהשיג בדרכו, וישמח בהם. ואף הזדונות נהפכים לזכויות, בתשובה מאהבה.