למה אנחנו מרגישים ריחוק רגשי אחרי לידה ?

שאלה:
אנחנו חודש אחרי לידת הבן הבכור, ופשוט לא מבינים מה קרה לנו. אנחנו מאוד שמחים בילד ומתרגשים מכל תנועה שהוא עושה, אבל הזוגיות בשפל שלא הכרנו מעולם. מרגישים רחוקים אחד מהשני, כמו שלא הרגשנו מעולם. מה עושים ???
תשובה:
לזוג היקר,
התופעה שאתם מתארים נפוצה ומוכרת, וגם מובנת מאוד, כפי שנפרט להלן.
תינוק חדש במשפחה, הוא אירוע משמח מאוד, ועם זאת הוא טומן בחובו אתגרים שונים במרחב הזוגי. נחלק את האתגרים לשלוש קבוצות:
הקבוצה הראשונה – שינויים בשגרת החיים שצריך להסתגל אליהם. החיים אחרי הלידה אינם כמו שהיו לפני הלידה. יש משימות חדשות סביב הטיפול בתינוק. חלוקת המטלות בבית משתנית, שעות השינה משתנות. עלויות החיים עולות. כל אלו מחייבים שיתוף פעולה, גמישות, ושינוי הרגלים.
הקבוצה השניה – חיכוכים. גורמים שונים יכולים להביא לחיכוכים זוגיים: מעורבות יתר של משפחות המוצא, פערים וחילוקי דעות בין הבעל והאישה סביב הטיפול בילד, ולפעמים אפילו תחרות סמויה ביניהם מי הורה יותר טוב. פערים וחילוקי דעות סביב מטלות הבית. פעמים רבות כל אחד מבני הזוג חש שהוא עושה מעל ומעבר, ואעפ"כ סופג תלונות מהצד השני שהוא לא עושה מספיק.
הקבוצה השלישית – דחיקת הזוגיות. התינוק החדש שואב את תשומת הלב, כל האנרגיה הנפשית מופנית לכיוונו. אנרגיה שהיתה מופנית לבן הזוג, מופנית כעת לתינוק – והקשר הזוגי קמל כמו פרח שהפסיקו להשקות אותו. גם ברמה הטכנית – 'זמן איכות זוגי' הולך ומתגמד. הכל סובב סביב התינוק, אין זמן פנוי.
איך מתמודדים?
כנגד הקבוצה הראשונה (שינויים בשגרת החיים) – מילת המפתח היא גמישות לשינויים. להבין שהחיים התשתנו, שיש לבחון מחדש את הצרכים והכוחות ולחלק מחדש את המשימות בהתאמה לנסיבות החדשות.
כנגד הקבוצה השניה (חיכוכים) – מילת המפתח היא הקשבה ופתיחות. על בני הזוג לפתוח את הלב ולהקשיב לבן הזוג, לרצונותיו, לצרכיו, ולקשייו. מתוך הקשבה הדדית והבנה הדדית יהיה ניתן למצוא את הדרך להתנהל באופן הוגן ומתחשב, לתמוך זה בזה מתוך כבוד ורגישות, ולהימנע מחיכוכים.
כנגד הקבוצה השלישית (דחיקת הזוגיות)- מילת המפתח היא יוזמה. זמן איכות זוגי לא נופל מהשמיים, ולא נוצר מאליו. צריך ליזום אותו. צריך להפנים שאת מעיין החיים הזוגי צריך להשקות דרך קבע, באופן אקטיבי, ולא לחכות שיזדמן זמן פנוי.
קיבעו לעצמכם זמן איכות זוגי, מידי יום. זמן שבו תשקיעו את כל האנרגיה הנפשית בקשר הזוגי, בהתעניינות כנה זה בזו, בשיתוף רגשי, בתמיכה ובפרגון.
בהצלחה
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash