תקופת החגים – בראי הזוגיות
תקופת החגים, פנים רבות יש לה.
בהקשר של זוגיות, 'אחרי החגים' זו דווקא תקופת השיא של פתיחת תיקי גירושין, ושל פניות לייעוץ נישואים. גם בקרב זוגות הנמצאים בתהליך של טיפול זוגי, במקרים רבים תקופת החגים מחוללת נסיגה ומעצימה את הקשיים הקיימים. נתונים אלה מלמדים שתקופת החגים מאתגרת את הזוגיות.
בשורות הבאות ננסה להבין מה כל כך מאתגר בתקופה הזו, ואיך נכון להיערך אליה.
אז מדוע תקופת החגים מעצימה קשיים בזוגיות? להלן כמה הסברים אפשריים:
"זמן זוגי מוגבר"
בימי השגרה של השנה, כל אחד מבני הזוג עסוק בשלו, וכך החיכוכים נמנעים. בתקופת החגים השגרה נשברת, יש המון זמן של משפחה, המון ביחד. והליקויים שיש בקשר הזוגי באים לידי ביטוי בצורה מוגברת
"אכזבה"
תקופת החגים זו תקופה מאומצת. הרבה התארגנויות, ארוחות, קניות וטרדות. והרי הכלל הוא שככל שאני מתאמץ יותר וטורח יותר, כך אני מצפה מבן הזוג שלי לקבל יותר הערכה תשומת לב ותמיכה. כשבן הזוג שלי לא מעניק לי את התמורה המגיעה לי, אני מתמלא אכזבה, מרירות וכעס. [ובדר"כ כל אחד מבני הזוג מרגיש שהוא משקיע ומשקיע, ולא מקבל את התמורה הראויה]
"נפילת האסימון"
כל השנה אנחנו עסוקים והחיים פשוט עוברים להם. אך בתקופת החגים יש לנו המון זמן ביחד, וכשלא טוב לנו ביחד, פתאום אנחנו מבינים כמה דברים על טיב הקשר שלנו.
"האשליה"
לחלקנו יש זיכרונות קסומים מתקופת החגים. וכשהחגים בפתח, הם נתפסים אצלנו כמין חלום וורוד, עם הרבה דבש, ואווירה חגיגית וחמה, ואנו מצפים לבואם בכיליון נפש. אך כאשר הם באים, והמציאות הקשה מנפצת את האשליה, צער גדול מציף אותנו.
"כסף"
כסף ידוע כ"מושך אש", ומריבות על כסף מתאפיינות לרוב בווליום גבוה, בחילופי האשמות והעלבות, ומילים שהיה עדיף שלא לומר. האש משתוללת לכל כיוון, וכוחות הכיבוי חסרי אונים. ההוצאות הגדולות של החגים, מספקות חומר בעירה רב.
האם אפשר אחרת ? בוודאי !
- אם כל אחד מבני הזוג אוהב לפרגן ולהעניק לשני,
- אם כל אחד מבני הזוג קשוב לרגשותיו ולצרכיו של השני,
- אם בני הזוג מטיבים לנהל שיחות תיאום ציפיות ויודעים להיערך ביחד לתקופת החגים, בחלוקת מטלות, בהיערכות כלכלית מתואמת ומוסכמת,
אזי הזוג יהיה מחוסן מפני רשימת הקשיים הנ"ל, ותקופת החגים תהיה עבורם תקופה מקסימה ומעצימה, מלאה בזמן איכות זוגי, ובחוויות חיוביות.
קשיים שצפים בתקופת החגים, הם בעצם תמונת ראי לטיבו של הקשר הזוגי, ותפקידם להוביל אותנו להבנה שיש בזוגיות שלנו חלקים לא בריאים המחייבים התייחסות. ואכן ברצון משותף אפשר להתקדם, להתקרב, להיפתח יותר זה לנפשו של זה, לשכלל את ההקשבה ואת יכולת השיח, את ההתנהלות הבריאה מול פערים וקונפליקטים, ולהגיע לשיאים חדשים של אושר וסיפוק.
ברכת שנה טובה ומתוקה, בכל המובנים!